Nieuws

LVC Solutions optimaliseert energie- en persluchtverbruik bij Vandersanden

GENK – De Genkse kmo LVC Solutions heeft het hele energieverbruik van de compressoren en het gebruik van perslucht bij de Bilzense steenfabrikant Vandersanden onder de loep genomen en verbeterd. Daarmee helpt LVC om het imago van Vandersanden als duurzaam en innovatief bedrijf nog te versterken. Voor LVC is het dan weer een belangrijke stap in de strategische ommezwaai van het bedrijf.
LVC ontstond in het begin van de jaren zestig als Limburgs Verhuur Center (LVC), actief in de verhuur van compressoren, stroomgeneratoren en heftrucks. Het bedrijf werd twee generaties lang geleid door de familie Goltstein. Bijna twee jaar geleden werd LVC overgenomen door de jonge Genkse multi-ondernemer Maarten Bynens (zie bijhorend artikel). Hij nam Luc Kenens (ex-Limarex, ex- Transitiemanager en medeoprichter van Flanders Engineers) als managing director onder de arm. Sindsdien is het snel gegaan. In nog geen twee jaar tijd groeide het aantal medewerkers van 8 naar 14, en ging de omzet van 0,8 naar 2,3 miljoen euro.

Strategie

“Wij blijven actief in de verhuur van compressoren, stroomgeneratoren en heftrucks”, zegt Luc Kenens. “Maar we focussen in onze strategie meer en meer op service en onderhoud. Vele bedrijven vragen ons om hen te verlossen van alle zorgen rond deze machinerie. En dat doen we met plezier.”
Maar het gaat nog verder. LVC Solutions legt zich ondertussen ook toe op de studie van energieen persluchtbehoefte van industriële bedrijven en de verbetering van die systemen. “Studies wijzen uit dat ongeveer 20 procent van de energiebehoefte van de industriële bedrijven naar perslucht gaat”, rekent Maarten Bynens (36) voor. Voorlopige kers op de taart is de opdracht die LVC Solutions mocht uitvoeren voor Steenfabrieken Vandersanden, toch één van de zeven ‘Best Managed Companies’ van ons land. “Zij zochten iemand die hun compressoren en persluchtbeheer tegen het licht wilde houden, om deze systemen te optimaliseren”, zegt Bynens. LVC Solutions werd gekozen uit verschillende leveranciers. “Door een intelligente sturing van de compressoren hebben wij ervoor gezorgd dat er enkel perslucht wordt aangemaakt in functie van de vraag. Dat levert een belangrijke besparing in energieverbruik op”, legt Luc Kenens uit.

Brandweer Hasselt

Het is niet de eerste keer dat LVC Solutions dit soort engineeringsopdrachten uitvoert. Ook voor het nieuwe gebouw van de brandweer in Hasselt, het nieuwe logistieke centrum van Carglass in Bilzen en het uitbreidingsproject van Group Nivelles werd LVC Solutions ingeschakeld.

Groene energie

Luc Kenens verwacht nog een mooie toekomst voor LVC Solutions. “Dankzij de opmars van de groene energie zijn er ook opportuniteiten voor ons bedrijf”, zegt hij. “Groene energie is immers veel wispelturiger in de productie van energie. Vele bedrijven en organisaties zullen daarom nood hebben aan stroom- en noodgeneratoren om de bedrijfszekerheid te waarborgen”, voorspelt hij.