Nieuws

Maarten Bynens neemt Genks bedrijf GMF over

De Limburgse ondernemer Maarten Bynens neemt het Genkse bedrijf GMF over. Daardoor blijft een technologische parel in Limburgse handen. “Ondanks buitenlandse interesse”, aldus eigenaar Luc Akkermans.

Eigenaar Luk Akkermans had de verankering in de provincie als voorwaarde van de verkoop gesteld.

GMF, de afkorting van Genker Machinenfabriek, is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van aandrijvingen voor onder meer grote industriële poorten, rolluiken, zwembadafdekkingen en branddeuren. Het gaat daarbij om zogenoemde wormwielaandrijvingen met hoog vermogen. In onze provincie is het bedrijf amper bekend, maar in zijn segment behoort GMF tot de Europese top vijf. Bijna driekwart van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd. De Limburgse technologie is te vinden in projecten als de Parijse Opera, de Johan Cruijff Arena, de Kanaaltunnel, grote cruiseschepen, Ikea Rusland en Audi Ingolstadt.

GMF werd in de jaren ’70 opgericht door de Duitse groep W&H Neukirchen. Luk Akkermans ging er destijds als jobstudent aan de slag, om 22 jaar nadien via een MBO het bedrijf over te nemen. Vandaag haalt GMF een omzet van 6 miljoen euro en telt het zo’n 30 werknemers. Luk Akkermans, 66 inmiddels, werd echter geconfronteerd met een gebrek aan familiale opvolging en ging daarom op zoek naar een overnemer. Ondanks buitenlandse interesse (die meer wou betalen) koos de eigenaar voor een bod van stadsgenoot Maarten Bynens. De 36-jarige serie-ondernemer neemt via zijn industriële holding Initium alle aandelen over en wordt gedelegeerd bestuurder. Luk Akkermans blijft nog 3 jaar actief in de rol van adviseur.