Nieuws

Kunstwerk van moeder siert elk van onze 7 vestigingen

Eind vorig jaar werd in een artikel op Made in Limburg de krachtenbundeling van elf Limburgse ondernemers in het investeringsfonds Renardmont toegelicht. Eén van de prominente initiatiefnemers is Maarten Bynens die met zijn Hasseltse industriële holding Initium zeven Limburgse kmo’s met een 150 werknemers onder zijn hoede heeft. Renardmont richt zich op welbepaalde industriële kmo’s en wil ze op lange termijn groeikansen geven en zich in Limburg laten verankeren. We namen een kijkje in zijn kantoor in Dilsen-Stokkem.

Geen wonder dat Bynens in het kader van zijn engagement voor Renardmont en voor zijn zeven eigen kmo’s, veelvuldig op verplaatsing is en niet echt over een centrale werkplek beschikt. Niet dat zijn auto een half kantoor vol dossierbakken is, daarin grijpen heel wat handsfree telefoongesprekken plaats. Maar veelvuldig onderweg zijn naar zoveel vestigingen dwingt toch wel tot een locatiekeuze, ondanks de mogelijkheid om overal gewoonweg in te pluggen met zijn laptop. Vandaar dat men hem drie dagen per week aantreft in zijn semi-vast kantoor op het industrieterrein Lanklaar, in Dilsen-Stokkem, meer bepaald bij Seculux, een groothandel in automatisatietoebehoren. Dat is ook de onderneming waar hij het langst actief is, sinds 2014.

HUISELIJK

Na een bijzondere aangename autorit – enkel vrachtwagens zijn onderweg om de coronacrisis te trotseren – worden we hartelijk verwelkomd in het vernieuwde kantoorgebouw met een moderne uitstraling. Geen receptioniste die ons gedag zegt, maar de baas himself die ons zonder handjes te schudden naar zijn bureau begeleidt. We mogen plaatsnemen aan een heel lang, donkerbruin bureau dat eveneens dienst doet als vergadertafel.

“In deze moeilijke, ongewone tijden is mijn kantoor hier als het ware onze ‘war room’”, zegt Maarten. “Het lijkt zelfs wat op een cockpit om van hier uit een overzicht over alles te kunnen hebben. Niettemin hou ik van een huiselijke sfeer in de bureaus op het werk, dat is de rode draad in al onze vestigingen.  Mensen zijn op de beste uren van de dag erg veel aanwezig op hun werk, achter hun computerscherm. Dat mag dan ook gerust in een aangename, comfortabele sfeer. En dus ook hier in mijn cocon, om goed en aangenaam te kunnen werken.” Houten vloeren, plafondhoge wandkasten in donkerbruin hout zonder handgrepen met allerlei dossiers erin, een ergonomische stoel, het draagt er allemaal toe bij. “Het moet er echt niet luxueus uitzien, maar vooral functioneel zijn.”

OVERZICHT

Het digitale tijdperk heeft duidelijk al zijn intrede gedaan: er is omzeggens geen enkel document te bespeuren op Bynens’ bureau. Een buitengewoon grote, gebogen monitor zuigt alle aandacht weg. (Fier) “Heel praktisch is dat. Je kan er twee computers tegelijkertijd op aansluiten en zo verschillende apps op de schermen gelijktijdig hebben openstaan zonder je ogen te moeten pijnigen met kleine letters. Ook heel wat medewerkers doen hun job aan zo’n scherm. Het levert immers ongekende productiviteitswinst op.

Ik had het al over dat “cockpit”-concept.  Binnen onze groep is het belangrijk dat veel autonomie binnen onze bedrijven zélf zit en de lokale bedrijfsleiding haar ding kan doen met eigen beslissingsmacht. We hebben dan ook geen centraal, uniform ICT-platform met bijvoorbeeld een centraal boekhoudpakket en zo, voor hen opgezet. Wél hebben we een overkoepelend monitoringsplatform ontwikkeld om een duidelijk overzicht van de groep te hebben. En daartoe is deze reuzegrote monitor natuurlijk een uitgelezen instrument, een digitaal dashboard om te zien hoe het met de zaken verloopt. Voor mij is het visueel allemaal hetzelfde maar onderliggend is het apart georganiseerd. Als ik onderweg ben, moet alles wat ik nodig heb gewoon in mijn boekentas kunnen. Omzeggens alle documenten worden hier via scans digitaal opgeslagen en gaan vervolgens door de papierversnipperaar om geen dubbel archief te moeten bijhouden.”

KUNST UIT EIGEN HUIS

Door die digitalisering is thuis werken uiteraard een optie. “Inderdaad, maar een ‘man cave’ heb ik niet. Er is wel een bijgebouw in de tuin van ons huis, waar een bar en werkruimte zou komen. Ondertussen is die bar er, maar ook een sauna en zo heeft mijn wederhelft het helemaal ingepalmd en is het hele project dus anders uitgedraaid… Het zij zo. Maar ik hou er ook wel van om in één van de zeven vestigingen in het weekend eens wat langer te vertoeven en er in stilte de dynamiek en sfeer te kunnen opsnuiven.”

 Veel groen valt er binnen niet te bespeuren in Bynens’ kantoor. “Dat klopt, ik heb niet zoveel met groen, maar we kijken wel naar een inrichting met groene wanden. En als ik door het grote raam naar buiten kijk, zie ik onze aanplanting voor het gebouw met die mooie olijfboom als blikvanger. U kijkt wat argwanend? U moet zich geen zorgen maken, die olijfboom kunnen we indien nodig – bij felle vrieskou ofzo – met een heftruck laten oplichten en binnenzetten.”

MOEDER

Een mooi, kleurrijk, ietwat Mondriaan-achtig schilderij siert de muur achter de ondernemer. “Ik vind het belangrijk dat het hier mooi, sober aangekleed is, ook met plexiglazen vormen zoals in de gang. Hier in mijn bureau zie je geen foto’s, kunstwerken of bepaalde trofeeën. Thuis heb ik wel wat van die zaken staan. Ik heb er zelfs een kleine, eigen werkruimte maar die is momenteel een klaslokaal voor de kinderen geworden. Om terug te komen op dit schilderij hier, het is één van mijn moeder -Josette Mantels. In alle vestigingen hangt er één van haar. Ze is kunstschilderes, en terecht fier dat haar werk mijn kantoor siert.”

Maar het mooiste ‘kunstje’ is wel de glazen afscheiding, een schuifraam als het ware tussen zijn kantoor en dat van zijn assistente Sophie Vandeput. Tot op heuphoogte is dat een vaste glazen wand. Het ondoorzichtige gedeelte tot aan het plafond kan open en dicht geschoven worden. Als het dicht is, blijft het mogelijk om discrete gesprekken te voeren. Indien de glazen wand blijft openstaan, is er heel directe communicatie tussen Maarten en Sophie mogelijk. Belangrijk binnen het streven naar waarden als een vlakke structuur en transparantie.  “Zij is als het ware mijn extern geheugen en is op de hoogte van al het reilen en zeilen binnen de groep. (Lachend) En zo gebeurt het vaak dat een afspraak al in mijn digitale agenda verschijnt vooraleer ik hem zélf heb kunnen invullen.”