Maarten Bynens, de topman van de holding Initium, is al zeven jaar op overnamepad. De jonge Limburger wil ingedommelde bedrijven weer op volle toeren laten draaien. “Wij zijn geen hit-and-run-overnemer.”
MAARTEN BYNENS “We betalen nooit te veel.” © DEBBY TERMONIA
Maarten Bynens (37) heeft sinds 2013 met zijn holding Initium zeven ondernemingen overgenomen in Limburg en de Antwerpse Kempen. Ze zijn hoofdzakelijk actief in automatiseringsprocessen, maar ook in de verpakkingsen de bouwsector. “Limburg telt heel wat gezonde ondernemingen met enorme groeimogelijkheden”, stelt hij. “Vaak zijn er geen familiale opvolgers om het bedrijf verder te ontplooien. Ze zouden het kunnen verkopen aan een louter financiële speler of een buitenlandse concurrent, maar vrezen voor de gevolgen voor het personeel. Ze verkopen dan aan ons, in de hoop dat wij hun ambitie voortzetten. Wij zijn geen hit-and-run-overnemer, die een bedrijf koopt, saneert, de cashflow eruit perst en snel doorverkoopt. We zijn een buy-andbuild-groep, die de overgenomen bedrijven een oneindige horizon biedt. We leggen niet alleen cash op tafel, we investeren ook in de toekomst.”
Iedere dag moet ik brandjes blussen. En soms brandt het op meerdere plaatsen tegelijk
Snel volwassen
Bynens’ wortels liggen in Genk, waar zijn grootvader burgemeester was. Ook zijn vader werd schepen, maar stierf op zijn 51ste aan een hartaderbreuk. Maarten Bynens was toen 17 jaar. “De dood van mijn vader was het slechtste en ook het beste wat me is overkomen”, getuigt hij. “Van de ene op de andere dag stond ik er alleen voor. Ik werd snel volwassen. Het inzicht dat het leven snel kan gaan, verklaart mijn drang dingen te verwezenlijken.” Bynens haalde zijn bachelor internationaal ondernemen aan de Hogeschool Antwerpen (nu KDG), maar liet de master links liggen. Zijn stagemeester bij Securitas Duitsland had laten blijken dat hij er onmiddellijk aan de slag kon. Hij realiseerde er sinds 2004 enkele overnames onder begeleiding van Deloitte. “Het was een prettige leerschool. Ik leerde niet alleen de micro-economische, financiële en juridische kneepjes van overnames, maar ook de menselijke kant van ondernemen kennen”, getuigt hij. “Ik leerde ook dat er veel ingedommelde ondernemingen zijn, die erom smeken wakker gemaakt te worden.”
Hugo Leroi, de gewezen topman van Carglass en voorzitter van de Limburgse Reconversiemaatschappij, vroeg Bynens in 2009 commercieel directeur te worden van Autoglass Clinic, dat zijn dochter Charline Leroi leidt. Toen duidelijk werd dat hij er geen aandeelhouder kon worden, besliste Bynens op eigen houtje door te gaan. Met een startkapitaaltje, vergaard met de aan- en verkoop van appartementjes, ging hij op zoek naar “verborgen parels in Limburg”. Hij kwam terecht bij Seculux. De verdeler van technisch materiaal voor automatische garagepoorten en schuifhekken uit Lanklaar had na een kwarteeuw geen opvolging klaarstaan. De verkoop verliep in schijven, over een periode van vier jaar. Ook Bynens’ moeder sponsorde de deal.
MAARTEN BYNENS “Ik kan moeilijk een mooie overname laten liggen.” Intussen haalt Seculux 7 miljoen omzet, een derde meer dan bij de overname. Het dochterbedrijf Entrya is een specialist in elektronische toegangscontrole. Bynens heeft ook nog een optie op de 10 procentparticipatie van Seculux in de Duitse garagepoortmachinebouwer Sommer, die 130 miljoen euro omzet draait.
Volgende overnames
In 2015 stapte Bynens met de Kempense accountant Hugo Bellemans in Aluvin in Herentals. Dat produceert aluminiumverpakkingen voor de voedingsindustrie. De omzet steeg sinds de overname van 4 naar 4,5 miljoen euro en de cashflow van 0 naar 15 procent.
LVC Solutions werd in 2016 de volgende overname. De distributeur van machines, heftrucks en compressoren verdriedubbelde de omzet sindsdien naar 2,3 miljoen euro. In 2018 was de tuinhuisjesproducent Nowak uit Herentals (700.000 euro omzet) aan de beurt. Ook daar was er geen opvolging voor de stichter. Bynens deelt het aandeelhouderschap met de Kempense aannemer Tom Fransen.
Het in maart 2019 overgenomen GMF past in de automatiseringspoot rond Seculux. De producent van automatiseringsmechanismen voor bedrijfshekken en zwembadafdekkingen uit Genk was het resultaat van een lokale managementbuy-out van de Genkse tak van de Duitse groep, die in 1997 failliet ging. De aandrijvingen van toegangspoorten uit Limburg vonden hun weg naar onder meer Russische IKEA-vestigingen, de Parijse Opera de la Bastille, voetbalstadions (Johan Cruijff Arena in Amsterdam en Allianz Arena in München), treinen voor de Kanaaltunnel en cruiseschepen.
“De overname was een kwestie van twee jaar masseren”, herinnert Bynens zich. “Heel wat kandidaat-overnemers boden meer dan wij. Het feit dat wij een langetermijnstrategie hadden, overtuigde de eigenaar. De commercieel medewerkers delen ons enthousiasme. Klanten voelen dat er een nieuwe wind waait. De omzet steeg al met een zesde, naar ruim 7 miljoen euro.”
Niet alle overnames van Maarten Bynens zijn een succes. Zo nam hij samen met de sportarts Stijn Indeherberge een participatie in de Hasseltse start-up mOVE.inc, die bedrijven en organisaties adviseert in gezondheidsmanagement. Vorig jaar werd de samenwerking met de vier oprichters verbroken. “De coaches waren zelfstandige adviseurs en er was een belangentegenstelling tussen hun werk en hun activiteit via mOVE.inc”, verklaart Bynens. “Het blijft bestaan, maar werkt voorlopig enkel voor de andere bedrijven rond Initium.”
Zotte prijzen
Elk van de bedrijven in de holding Initium staat op zichzelf. Onderling zijn er geen kasstromen, noch financieringen. “Het is evenmin de bedoeling onze bedrijven kunstmatig aan te dikken en dan te verkopen”, stelt Bynens. “Wij zijn geen klassieke private-equityspeler. Wij nemen in principe niet deel aan de openbare veiling van een onderneming, want dat leidt tot zotte prijzen. En we betalen nooit te veel, zeker geen zeven keer de cashflow, zoals weleens gebeurt.”
Kan Bynens dat conglomeraat van bedrijven nog wel beheersen? “Gemakkelijk is het niet”, geeft hij toe. “Iedere dag moet ik brandjes blussen. En soms brandt het op meerdere plaatsen tegelijk. De gevaarlijkste moet dan eerst worden geblust, wat dan weer minder positief is voor het management van andere bedrijven die wachten op mijn tussenkomst. Daarom is er nood aan een consolidatie. Ik heb in onze bestaande niches wel zicht op drie overnames.”
Ook werkt Seculux via een nieuwe dochter aan de uitbreiding van de activiteiten in Zwitserland. Overnames in nieuwe sectoren sluit Maarten Bynens uit: “Mijn raad van advies (onder leiding van gewezen topman van VKW Limburg Jos Stalmans, nvdr) heeft me dat op het hart gedrukt. Ik heb het er wel moeilijk mee. Ik kan moeilijk een mooie overname laten liggen.”
Bynens kwam bijvoorbeeld vorig jaar in contact met de aandeelhouder van Decoline, een producent van ophangsystemen voor gordijnen uit Pelt. “Het kriebelde”, erkent Bynens. “Maar het zou echt te veel worden.” Uiteindelijk nam het investeringsfonds Renardmont, dat Bynens oprichtte met tien andere Limburgse ondernemers (Zie kader ‘Een uniek gezelschap’), Decoline over.
Onder de radar
Initium publiceerde in 2018 10,7 miljoen financieel vaste activa. Tegenover een eigen vermogen van 927.000 euro staan 10,8 miljoen euro schulden, waarvan 5,8 miljoen financiële schulden op langer dan een jaar. Volgens Bynens heeft Initium vorig jaar voor 4 miljoen euro schulden afgebouwd, vooral door interne verschuivingen. Er zijn trouwens ook voor 3,6 miljoen euro schulden aan nietfinanciële partijen. Dat zijn kredieten van de vroegere eigenaars, om de overname van hun bedrijf door Bynens te financieren. Als blijkt dat de overname succesvol is, kunnen ze meer middelen genereren via die vendor loans.
Er zijn veel ingedommelde ondernemingen, die erom smeken wakker gemaakt te worden
Bynens bleef de voorbije jaren onder de radar. Zelfs in Limburg is hij relatief onbekend. Hij haalde voor het eerst de nationale pers toen Trends hem enkele weken geleden in de lijst van beloftevolle 30’ers aan de top plaatste. “Te weinig jonge mensen durven ondernemer te worden”, klinkt het. “Ik hoop van harte hen te kunnen inspireren. Ik ben geen tafelspringer, maar vond het nodig mijn verhaal te doen. Mensen kunnen me moeilijk plaatsen. ‘Wie is die gast van 37 die mijn bedrijf wil kopen?’, zie ik de bedrijfsleider aan de andere kant van de tafel soms denken. Hij is niet eens de zoon van een vermogende ondernemer, dus waar haalt hij zij geld? Ik hoop dat er nu wat meer klaarheid komt. Er valt nog veel te realiseren in Limburg.”
Vluchtreactie Ine Vanbuel, de echtgenote van Bynens, is medeaandeelhouder van Initium. Vorig jaar hing ze haar advocatentoga aan de wilgen om de juridische aspecten van de groep voor haar rekening te nemen. Het echtpaar BynensVanbuel werkt sinds 2016 ook samen in de vzw Tuki, die ouders ondersteunt van wie de kinderen met een levensbedreigende ziekte voor hun revalidatie lange tijd in het buitenland moeten verblijven. Dat was ook het geval voor hun eigen, intussen genezen, dochter, na een bottumor. “Mijn echtgenote was dagen in de weer met de behandeling”, zegt Bynens. “Mijn reactie was op het gaspedaal te duwen met het bedrijf. Vluchten, dus.”
‘Een uniek gezelschap’
“Renardmont is een uniek gezelschap van ondernemers, die de leiding van het overgenomen bedrijf niet alleen kapitaal, maar ook knowhow verschaffen”, zegt medeoprichter Maarten Bynens. “Veel van hen vonden het zonde hun geld op een bankrekening te laten staat, terwijl het via zo’n pooling beter rendeert. De lage rente op de overnamefinanciering is een andere motor voor acquisities. Ik ben trouwens al aan de mouw getrokken door Limburgse ondernemers die teleurgesteld waren dat ze niet hebben meegedaan aan dit initiatief. We werken dus aan een Renardmont II.”
Het investeringsfonds richt zich op bedrijven, voornamelijk in Limburg, met een cashflow tussen 0,5 en 2,5 miljoen euro. Voor elke overname zal het een nieuwe kapitaalronde doen. “Er is potentieel genoeg in onze provincie. Veel ondernemers die in de jaren zeventig en tachtig hun bedrijf uit de grond hebben gestampt, denken aan hun pensioen. Verkopen aan een buitenlandse groep zien ze soms niet zitten. Dan helpt het argument van een Limburgse verankering.”
Gevestigde kmo’s in traditionele sectoren vormen de niche van Renardmont. Het fonds houdt zich ver van biotech of lifesciences, starters en jonge snelgroeiers. Bynens: “Wij willen Limburgse bedrijven met een goede structuur en een ervaren management de kans geven op lange termijn te groeien en eventueel hun activiteit uit te breiden buiten de provincie. Dit is een langetermijnproject.”
De raad van bestuur van Renardmont bestaat uit Bynens en Luc De Werdt (exDeloitte) die na een carrière bij KBC en het vastgoed- en bouwbedrijf Democo vorig jaar directeur werd bij Initium.
0,5 tot 2,5 miljoen euro cashflow moet een bedrijf hebben om de interesse van Renardmont te kunnen opwekken.